Image

SALAM semua.. aku baru cuti sem dan sekarang berada dkt Langkawi. Dah sebulan aku tak update blog sebab buat preparation for final.Aku pelajar undang2.. kepala kena ingat akta2 dan kes2 jahanam lagi memalukan… misalnya dlm kes Alang Kangkong bin Kulop Berahim dimana dorang ni buat perjanjian kalau anak dorg jadi kawin, defendant akan bayar seratos kat plaintiff , kalau tak jadi kawen Plaintif kena bayar 2 ratos kat defendant.. so anak dorg tak jadi kawen dan defendant tuntut RM 200 tersebut maka mahkamah memutuskan perjanjian ni tak soh!! sbb salahi moral dan bla2.. Ada 50 kes lg kena hafal.. so aku mmg berpuasa blog.. Demi menyahut cabaran 1Malaysia aku akan updatekan blog ni selalu sepanjang cuti sebulan lebih ni.. (najib) SATU??? (rakyat) MALAYSIA!!!!.. (najib) SATU??? (anwar) MALAYSIA!!!.. (najib)???? (anwar) hahahahah!!!!

2 responses to “…”

  1. Anonymous says :

    salam.. maaf yea, bleh tak trangkan dgn lebih jelas skit psal kes nie…

    • katakhybrid says :

      simplified,
      dalam kes Alang Kangkong v Pandak Berahim, plaintiff(alang) menyaman defendant (pandak) melalui perjanjian dimana defendant janji akan bagi anak perempuan defendant untuk dikahwinkan dengan anak lelaki plaintiff jika plaintiff berjanji akan bayar $100 kepada defendant.. dan defendant ni pulak berjanji yang dia akan bayar $200 kalau perkahwinan ini dibatalkan.. mahkamah dlm kes ni memutuskan yg perjanjian jenis ni (to procure marriage for rewards are void) kerana berlawan dgn public policy.. dan jugak tidak bermoral.. so conclusion plaintif tidak boleh menyaman kerana perjanjian ini tidak sah(void). dlm undang2 kalau perjanjian, agreement itu void, tak ada kesan dari segi undang2. mahkamah tak akan layan kes ni. Kes Nafsiah v abdul majid pulak mahkamah memutuskan janji untuk kahwin tidak void kerana ia tidak bertentangan dgn undang2 islam dimana lelaki boleh kahwin empat.. dlm kes ni abdul majid sudah beristeri. dia mendakwa perjanjian untuk berkahwin dgn nafsiah tidak sah kerana immoral dan against public policy. tp mahkamah menolak dgn hujah dalam islam dibolehkan berpoligami..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: